Lihat Bagaimana Jualan Produk Affiliate Ini Cecah RM6,760 Dalam 10 Hari!

Oleh: Rahman Basri

Sebelum ini saya ada promosikan satu produk affiliate, iaitu Panduan Rekrut Ejen. Sekarang ini panduan tersebut telah pun ditutup jualannya.

Jadi saya kongsikan sedikit sebanyak pengalaman bagaimana saya mempromosikan produk tersebut. Mudah-mudahan anda boleh lihat gambaran bagaimana untuk anda bina kempen pemasaran produk affiliate anda kelak.

1. Semasa tempoh jualan produk ini, saya terpaksa mengambil sedikit masa dalam mencari rentak untuk promosi produk ini. Rasanya dah 2-3 kali ubah strategi. Masih belum benar-benar menjadi. Sales tu ada, cuma tak konsisten.

2. Sepanjang hampir 10 tahun menjalankan bisnes affiliate ini, kunci untuk berjaya menghasilkan jualan yang konsisten ialah perlukan kreativiti sikit. Ada strategi yang mungkin boleh buat sales pantas untuk produk A. Tapi bila implement untuk produk B, jadi slow plak sales.

3. Apa yang penting, kita kena faham flow dan tahu siapa target audience yang betul sebelum start buat promosi. Sebab itulah biasanya sebelum saya lakukan promosi satu-satu produk affiliate, saya akan beli produk tersebut terlebih dahulu supaya saya dapat gambaran yang jelas tentang produk yang saya nak promosikan.

4. Berbalik kepada strategi promosi produk Rekrut Ejen ni. Based on pengalaman saya promosikan produk ni, kebanyakan prospek tidak terus melakukan pembelian pada hari pertama mereka lihat offer/iklan yang saya dah buat. Kebanyakan mereka mengambil masa untuk berfikir sama ada mereka betul-betul perlukan atau tidak.

5. Jika kita faham tentang market behaviour, kita akan faham kenapa perkara tersebut berlaku. Orang yang melihat iklan kita pertama kali, jumlah yang membeli hanya sekitar 1-3% sahaja. Maksudnya, jika ada 100 orang yang dah klik dan lihat iklan kita, hanya 1-3 orang sahaja yang akan membeli. Itupun bukanlah disebabkan oleh kepoweran iklan kita, tapi mungkin disebabkan mereka dah memang mencari panduan tersebut sebelum ini.

6. Untuk tingkatkan kadar pembelian, salah satu strateginya ialah dengan mengumpul  database prospek terlebih dahulu, sama ada dalam bentuk emel atau nombor phone dan kemudian engage dengan mereka supaya mereka lebih kenal dan percaya.

Lihat contoh page untuk kumpul email prospek.

7. Justeru, apa yang saya lakukan ialah saya  telah pun menulis satu artikel yang menerangkan berkenaan pentingnya memiliki Ejen ini dan kenapa perlunya kita merekrut ejen dengan cara yang betul.

8. Secara tidak langsung, saya berjaya bina kepercayaan mereka.  Di samping itu, dengan artikel tersebut prospek akan nampak dengan lebih jelas mengapa mereka perlukan panduan Rekrut Ejen yang saya promosikan.

9. Kemudian, untuk membina engagement bersama prospek, saya telah mengumpul email list mereka supaya senang nak buat follow up. Ini kerana berdasarkan kajian, prospek akan membeli selepas melihat atau membaca tawaran kita lebih daripada 7x.

10. Kadangkala kita baru buat promosi sekali dua di Facebook, bila jualan tak masuk kita terus putus asas sebab takda orang beli. Sebabnya kita sendiri tak faham asas dalam marketing ini.

11. Cara yang paling mudah untuk follow up prospek ialah dengan menghantar siri emel secara berkala setiap hari. Email follow up ni sebenarnya kita boleh je copy & paste daripada template email yang disediakan oleh owner produk. Jika takda template, maka anda perlu ambil sedikit masa untuk menulis emel.

Lihat gambaran ringkas bagaimana proses jualan berlaku

12. Bagi saya, artikel dan email follow up adalah 2 jenis senjata untuk meyakinkan prospek membeli produk yang kita promosikan. Tugas saya jadi lebih mudah apabila 'content' di artikel dan emel sudah siap sedia, kerana saya hanya perlu tarik lebih ramai pelawat untuk datanag baca atikel kemudian subscribe email newsletter yang saya sediakan di akhir setiap artikel.

13. Untuk menarik pelawat untuk baca artikel, saya prefer menggunakan facebook ads. Walaupun kita terpaksa keluarkan sejumlah kos untuk pengiklanan, namun ianya dapat menjimatkan lebih banyak masa dan tenaga kita.  Jika anda masih kekurangan budget untuk pengiklanan berbayar, anda boleh bermula dengan promosi di facebook group. Yang penting ialah konsisten.

14. Elakkan terus promosi ke webjualan (salespage) produk affiliate, sebab seperti yang saya terangkan dalam point 5 di atas, ramai prospek tak terus beli hari pertama mereka nampak iklan kita. Jadi, cara terbaik sebelum promosikan produk affiliate ialah dengan mengumpulkan database emel mereka terlebih dahulu.

15. Untuk menggunakan Facebook Ads, mulakan dengan meletakkan budget serendah RM10 - RM30 sehari. Jika dah berjaya dapat sales, boleh tambah budget tu menjadi RM50 - RM100 setiap hari.

16. Saya suka letakkan target jumlah database emel prospek yang subscribe dulu, then dari situ Insyaallah jualan akan lebih mudah diperoleh melalui sistem email follow up. Biasanya kadar standard pembelian melalui emel ialah sekitar 10-30%. Contohnya, jika anda berjaya mengumpul 1000 setiap bulan, maka anda berpeluang untuk hasilkan 100-300 pembelian produk affiliate yang anda promosikan.

17. Alhamdulillah, dengan cara di atas saya berjaya hasilkan RM6,760.00 dalam tempoh lebih kurang 10 hari untuk promosi panduan Rekrut Ejen. Mungkin bagi sesetengah orang jumlah di atas adalah sangat rendah, tapi bagi saya jika anda boleh dapat tambahan RM6k dalam tempoh 10 hari secara part time, tentunya ia sesuatu yang sangat menyeronokkan!

Semoga bermanfaat!

 

 SJP 4.0 - 'Shorcut' Bisnes Affiliate!

Sekarang ini saya ada bangunkan satu sistem yang dikenali sebagai Sistem Jualan Pro, edisi 4.0 (SJP4.0) bertujuan sebagai 'SHORTCUT' untuk membantu anda mengumpul email list dan menghasilkan income melalui promosi produk affiliate.

Sistem ini telah dilancarkan pada 2013. Dan sehingga kini ia telah beroperasi hampir 6 tahun.

Tahun 2019 ini, sistem telah di 'upgrade' kepada sistem yang lebih stabil dan mesra pengguna. Modul pembelajaran juga telah ditambahbaik, sesuai dengan perubahan beberapa marketing tools yang ada di pasaran.

Alhamdulillah dalam tempoh tersebut, SJP ini telah membantu ramai usahawan internet menjana pendapatan tambahan ke akaun bank mereka melalui affiliate marketing.

Bagaimana SJP 4.0 boleh membantu anda buat duit dengan affiliate?

  • Sistem telah sediakan beberapa webpage khas untuk anda mengumpul senarai email prospek.
  • Tugas anda hanya fokus untuk tarik trafik ke webpage tersebut, dan selebihnya anda serahkan kepada sistem ini untuk melakukan follow up dan close sales kepada prospek yang anda telah bawa.
  • Anda berpeluang untuk jana komisyen dari pelbagai produk yang dipromosikan melalui sistem ini.Ini kerana setiap kali prospek anda subscribe emel mereka melalui webpage tersebut, sistem akan terus capture 'ID affiliate' anda untuk dimasukkan secara automatik di dalam siri email follow up.
  • Sistem akan menghantar email follow up secara berkala, dan apabila prospek baca emel tersebut dan membeli produk yang ditawarkan, maka anda dapat komisyen

Oleh itu secara teknikalnya..

Setiap emel follow up yang dihantar dari SJP 4.0 akan berpotensi menghasilkan duit untuk anda!

Jika anda mempromosi webpage khas anda, tugas anda menjadi lebih mudah kerana… Email list akan di follow up secara automatik dengan email yang siap sedia di dalam sistem.

Dan dengar ini. Jika mereka memesan mana-mana produk yang dipromosikan, anda akan menerima komisyen secara pasif. Semua kerja-kerja close sale, follow up, perkhidmatan pelanggan akan dikendalikan oleh sistem.

Ini antara feedback pengguna sistem jualan pro ini: 

Komisyen saya meningkat ke RM3019.00 dalam masa cuma 3 hari! Cara mudah, promosi sekali, then sistem follow up akan menjadi ejen jualan kita!

Razif
Razif Usahawan Internet

Jika anda berminat untuk menggunakan "Sistem Jualan Pro 4.0" dan mula jana pendapatan melalui affiliate, anda boleh lihat tawaran istimewa dengan klik butang di bawah:

Info Lanjut Sistem Jualan Pro 4.0 »